РОДИТЕЛИ

Скъпи родители, Ако до този момент детето ви не е посещавало ясли, то с навършването на 3-годишна възраст изниква въпросът дали да продължавате да го гледате у дома, или да го запишете на детска градина. Детската градина не е само място за отглеждане на децата в отсъствието на техните родители. Тя е център за ранно възпитание и образование на децата след 3-годишна възраст.

Приблизително до 3-годишна възраст детето е имало изключителна нужда само от вас, родителите, и от близките си роднини. Сега, обаче, то се интересува все повече от заобикалящия го свят и от своите връстници. Склонно е да се отдели от вас за известно време. Започнало е да прави много неща, само да се храни, да се изкачва и слиза по стълбите, да ходи до тоалетната. При нас вашето дете ще се научи как да общува с други деца, ще завърже първите си приятелства.

Ще откриете как бързо усвоява умения, които е възприемало неохотно, докато е било с вас вкъщи. Поощрявано от съревнованието с връстниците си, то ще се научи по-бързо да се обслужва само, да се храни и облича. Много често едно злоядо у дома дете „прояжда“ в детската градина. Това се дължи отново на желанието му да прави каквото другите правят и на различната обстановка.

Много малко са децата, които не срещат никакви проблеми при постъпването в детско заведение. Дори и най-общителното дете ще бъде леко стъписано и уплашено пред перспективата за първи път да се озове сред съвсем непознати хора. Трябва да бъдете подготвени за реакциите на детето си и да ги посрещнете спокойно и твърдо.

Изтъквайте позитивните страни на пребиваването му в детската градина, присъствието на много деца на неговата възраст, и непременно подчертавайте, че то ще прекарва там само част от деня, а останалото време ще бъде с вас. Най-добре през първата седмица родителите да водят детето, а не баби и дядовци.

Опитайте се да съкратите ритуала на раздялата и да си тръгвате веднага, щом детето ви е готово да влезе в групата.С нищо няма да му помогнете, ако продължавате да стоите, да давате „предпоследна“ целувка, да обещавате отново и отново, че ще го вземете първо и т.н. Нормалната адаптация към детската градина може да продължи от една седмица до един месец.